01 02 03 Leyla Fashion, mama, beauty en Japan blogger / vlogger: Recept gezonde regenboog taart die glutenvrij en koemelk vrij is 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Recept gezonde regenboog taart die glutenvrij en koemelk vrij is

34

Voor de 1e verjaardag van ons zoontje was ik opzoek naar een leuk en gezond taart recept.
Ons zoontje moet gluten en koemelk vrij eten (ikzelf ook)
en het liefst geef ik hem zo min mogelijk suiker.
Ik kwam de taart van degezondemama tegen, maar ik heb dit recept wel wat aangepast.
Houd er rekening mee dat je een hele dag kwijt bent om de taart te maken!
Het is makkelijker als je twee de zelfde bakvormen hebt. Ik had er maar 1.
De maat is 20cm.
Doordat de taart vrij stevig is,
kunnen kindjes hem makkelijk laagje voor laagje vast houden en opeten.
Let met snijden dus wel even op dat hij niet weg glijd en dat je hem niet scheef snijd.

Hier is mijn regenboog taart recept

Voor het basis cake deeg recept:

5 eiwitten
200 ml cocos melk
360 gram meel  (heb zelf schär koekjes mix gebruikt, die is glutenvrij)
50 gram oerzoet (of ander droog zoet middel) (te koop bij Ekoplaza)
1 eetlepel + 1 thee lepel bakpoeder
170 gram margarine (gesmolten of vloeibare)
(heb ongezouten planten margarine van de AH gebruikt)
(let op de verpakking, sommige bevatten koemelk)

Voor de kleuren:
(het fruit heb ik niet afgewogen, gewoon een soepkom vol)

Geel:  1 ei dooier (van alle eidooiers die over waren heb ik de dag erna een omelet gebakken)
Oranje: zakje geschrapte worteltjes (koken en pureren)
Rood: framboos (vries of vers) (ontdooien/verwarmen en pureren)
Roze: aardbei (vries of vers) (ontdooien/verwarmen en pureren)
Groen: matcha thee (toevoegen totdat je de juiste kleur hebt, te koop bij toko’s)
Bruin: blauwe bessen + cacao (ontdooien/verwarmen en pureren) + 
(cacao toevoegen tot dat je de juiste kleur hebt)

Voor het glazuur in de taart:

Suikervrije aardbei jam

150 ml cocos melk
50 gram cocos olie (gesmolten)
1/2 thee lepel oerzoet
Half zakje agar agar (1gram) (te koop bij Toko of ekoplaza)

Voor het glazuur op de taart:

Gekleurde:
Fruit naar keuze (1/2 soep kom)
3 eetlepels water
Half zakje agar agar (1gram)

Wit:
100 ml cocos melk
Half zakje agar agar (1gram)
3 eetlepels water om de agar agar in op te lossen

Hoe ga je te werk?

Verwarm de over voor op 175/180 graden

Doe wat je zelf het handigste vind.. 
eerst alle kleurtjes maken, of steeds per laag werken.

Tijdens het bakken maakte ik steeds de volgende kleur deeg.

Maak het basis deeg voor de taart.
Alle droge ingrediënten bij elkaar en even roeren.
Klop de eiwitten stijf, doe hierna de na cocos melk erbij en mix dit met de eiwitten,
mix hierna de gesmolten boter erbij, hierna voeg je heel rustig de droge ingrediënten erbij.
Weeg het totaal van het deeg af en deel het getal dat er uit komt door 6.
Als ik het goed heb onthouden is het rond de 180 gram per laag dat je dan hebt.

Mix je basis deeg met 1 van de kleuren.

Tip: Knip een stukje bak papier in ongeveer de vorm van de boden.
Als je de springvorm uit elkaar hebt, vet je de bodem in.
Doe het stukje bakpapier op de bodem en doe de springvorm dicht,
vet nu de randen in.

Doe het gekleurde deeg in de springvorm.
Bak dit in ongeveer 20-30 min.
Doordat elke mix anders is qua vocht zullen ze allemaal andere tijden nodig hebben.
Dus hou het even in de gaten. Gebruik een houten prikker om te zien of je taart laag gaar is.
Als hij nat is en er blijft veel deeg aan hangen, dan gewoon nog even laten staan.
Verleng steeds met 5/10 min afhankelijk van hoe nat hij nog is.

Als de taart laag gaar is, oven uit en de laag nog even 10 min laten staan, dit voorkomt inzakken.
Daarna eruit en in de vorm af laten koelen totdat je de vorm vast kunt pakken.
Ongeveer 10 min. Voorzichtig met een mes even langs de randen, 
zodat hij niet vast geplakt zit en dan de springvorm openmaken.
De laag voorzichtig onderste boven op een afkoel rekje of bakrek leggen, 
til vervolgens voorzichtig het bakpapier met de boden van de springvorm eraf.
Laat de laag helemaal afkoelen.

Als alle lagen gebakken en afgekoeld zijn snij dan van elke laag de buitenste randjes eraf.
Dit is meestal een beetje verkleurd en dan ziet de taart er toch wat minder kleurig uit.
Tip: Ik heb een pizza snijder ervoor gebruikt.

Maak nu je vulling glazuur klaar.
Doe de cocos melk, olie en oerzoet in een pannetje en zet deze op het vuur.
Als alles egaal is voeg dan de agar agar toe en breng het aan de kook,
zet hierna het vuur uit.
Giet alles over in een kommetje en laat dit even staan.
Zodra het iets dikker begint te worden kan je met een kwast of lepel een dun laagje 
van de vulling op de eerste laag smeren. 
Volgende taart laag erop en dan een laag suikervrije jam op die laag 
en ga zo maar door totdat de taart helemaal gestapeld is.

Nu kun je zelf kijken hoe je de bovenkant van de taart doet.
Ik wilde een hard glazuur en heb eerst het witte gemaakt 
en op de taart gedaan en daarna de vruchten.

100 ml cocos melk in een pannetje verwarmen, 
agar agar oplossen in een beetje water in een kommetje en dit vervolgens bij de cocos melk, 
aan de kook brengen en daarna van het vuur af.
Doordat er nu meer agar agar in zit zal het veel sneller hard worden.
Wel even in een ander kommetje doen, want een hete pan is niet fijn.
En dan meteen op de taart smeren.

Zelfde geld voor het vruchten glazuur.
Nu kan je de agar agar direct in het pannetje gooien bij de vruchten en het water,
aan de kook brengen, van het vuur af, in kommetje en smeren maar.

Het kaarsje met het cijfertje heb ik bij de AH gekocht en vast geplakt met een beetje wit glazuur.
Het groene papier komt van de Flying Tiger.

Veel bak plezier!! Als er vragen zijn hoor ik het wel!
Ben geen professional in het schrijven van recepten.



En hier is de vlog van het weekend dat ik de taart ging bakken en
dat we de verjaardag van ons zoontje vierden.
16 dec is hij 1 jaar!

Labels: , , ,

35 36 37 38